Trkyede Ve Batida Akademk evr
Batda akademik eviri eitimine gei 20
Batda akademik eviri eitimine gei 20. yzyln ikinci dnemine rastlar. Bu dnemde, daha nceleri zel okullarda ya da meslek okullarnda verilen eitim niversite dzeyine aktarld ve eviri blmleri ya da eviri faklteleri oluturuldu. zellikle 2. Dnya Savandan sonra eviri etkinlii byk bir ivme kazand ve niversitelerde bir uzmanlk alan olarak eviri eitimi verilmeye baland. Yetmili yllarda yeniden yaplanmayla birlikte eviri faklteleri ve blmleri daha da nem kazand ve on dilin stnde eitim verilen eviri fakltelerinde ya da blmlerinde 1000 ila 3000 renci arasnda renci akademik eviri eitimi almaya balad. Bugn Avrupada Avrupa Birlii gibi uluslararas kurulularla da ibirlii iinde bulunan eviri Blmleri binlerce yeli evirmen dernekleriyle de birlikte alarak akademik dzeyde tercman yetitirmektedir.
Gnmzde genelde modler verilen eviri eitimi yazl evirive szl eviriolarak ikiye ayrlmaktadr. renciler eitim srecinde yatknlklar dorultusunda bu eitimden birini tercih etmek zorundadrlar. Avrupada Bolonya sreci kapsamnda eitim son yllarda BA (Bachelor of Arts: n Lisans, Lisans aras bir derece: 3 yl = 6 yaryl) ve MA (2 yl = 4 yaryl) olarak ayrlmtr. BAy tamamlayan renciler snavlara girerek MA yapmaya hak kazanmaktadrlar. MA (Master of Arts: Yksek Lisans) blmne teki lisans programlarndan mezun olan renciler de alnmaktadr. Avrupada eitim bu balamda 3 + 2 yl olarak gereklemektedir. eviri Eitimi genelde dilde verilmektedir. (rnein ngilizce tercme,
Almanca tercme Trke eviri) rencinin ana dili onun A dilidir, gerek anadiline, gerekse o dile eviri yapt birinci yabanc dil B dili diye adlandrlr, renci B dili dnda eitim srecinde ikinci bir yabanc dil daha renmek zorundadr, bu dile de C dili denmektedir. A, B ya da C dili olarak Trke BA ve MA yapmak Germersheim ve Graz niversitelerinde olanakldr. Bu iki niversitede ada eviri yaklamlarna gre Trke lisans ve yksek lisans eitimi verilmektedir. Bonnda ve Belikada da Trke ve ngilizce Tercme Blm bulunmaktadr.
Trkiyede eviri blmleri 80li yllarda kurulmaya balanmtr. Boazii ve Hacettepe niversiteleri 1983 ylnda ngilizce Mtercim-Tercmanlk Anabilim Dal olarak Trkiyede ilk ngilizce tercme eitimini vermeye balamlardr. 1992 ylnda Yldz Teknik niversitesinde Franszca Mtercim-Tercmanlk blm ve 1993 ylnda stanbul niversitesinde eviri Blm Almanca Mtercim Tercmanlk Anabilim Dal almtr.
Gnmzde Trkiyede yirminin stnde Mtercim-Tercmanlk anabilim dalnda ngiliz, Alman, Fransz, Rus, in ve Bulgar dillerinde yaklak 3500 renciye lisans dzeyinde eviri eitimi verilmektedir. ngilizce tercme,
Rusca tercme vb.. eitimi veren niversitelerin byk bir ksm yksek lisans programlar da amaktadr. ncelikle ok sayda kurulan blmler dikkate alndnda eviribilim alannda akademik personel gereksinimi byktr. Bu elemanlar yetitirecek mevcut doktora programlar uzun yllar Boazii niversitesinde dili ngilizce olan rencilere ynelik verilmitir. 2007den bu yana stanbul niversitesinde yabanc dilde (Almanca tercme, ngilizce tercme, Rusa tercme) ve Yldz Teknik niversitesinde eviribilim alannda doktora programlar alm bulunmaktadr.
by:
Pineapple Enzyme For Revitalizing Your Skin Enthrall Your Vacations To A Marvelous City Of Oslo The Positive Aspects Of Utilizing Led Downlights In Beautifying Cmo Perder Pero De Forma Fcil How To Install A Storm Door Prdida De Grasa: Consejos Que Le Ayudarn A Despegar Unexpected Results Of Insomnia Brings Out Launch Your Enterprise With Agiliron Cheap Coach Purses With The Huns Wusun Transmission Cmo Adelgazar Y Mantener Tu Peso Ideal Para Siempre Bajar De Peso Controlando Las Porciones Score Great Marks In Cbse With 3 Step Method Cheap Red Bottom Shoes - - Top Quality, With Low Prices
www.yloan.com
guest:
register
|
login
|
search
IP(216.73.217.110) California / Rosemead
Processed in 0.023942 second(s), 5 queries
,
Gzip enabled
, discuz 5.5 through PHP 8.3.9 ,