subject: Avustralya'da Eğitim (Avustralyada Eğitim) [print this page] Avustralya'da Eitim (Avustralyada Eitim) Avustralya'da Eitim (Avustralyada Eitim)
Bumerang kadar artc, kanguru kadar tuhaf ve koala kadar sempatik olan bu harikalar diyar eitim iin kesinlikle ilk tercih olmal. Avustralya, canl, enerjik ve en nemlisi scakkanl insanlarn yaad bir k. Dn renkli, yarn parlak, bugn ise son derece ho olan bir ktadr. Kltrel ve corafi eitlilik diyar, usuz bucaksz topraklar ve hareketli, zevkli, dnyann en yaanabilir ehirlerini bnyesinde barndrr. Dnya zerinde hayat standard en yksek lkelerden birisi olan Avustralya, Avrupal gmenler tarafndan kurulmutur. Ktada olduka farkl etnik kkenlerden gelen yaklak 19 milyon insan yaamaktadr. Avustralya rencilere salad, uluslararas diploma ve eitim olanaklar nedeniyle renciler tarafndan talep edilmekte ve her yl eitim sistemine bir yenilik daha eklemektedir. Teknolojiye paralel gelien okullar, gelecee ynelik yeniliki yaklam, renciyi odak noktas yapan eitim anlay Avustralya'y eitim-retim alannda en nemli lkeler arasna yerletirmitir. Verilen eitim, sadece rencinin bilgisini deil, ufkunu ve kiisel yeteneklerini de gelitirmeye yneliktir. Ayrca renciler aratrma yapmalar ynnde tevik edilmekte ve desteklenmektedir. zel okullar da dhil olmak zere btn okullar Avustralya Hkmeti tarafndan desteklenmektedir. Eitim sistemi ngiltere'nin eitim sistemine ok benzemektedir. Yksekrenim, niversitelerde verilmektedir. Ancak TAFE ad verilen, kiinin belli bir meslek alannda gelimesini salayan bir sistemde bulunmaktadr. Bu yzden Avustralya'da eitim (Avustralyada eitim) iyi bir seenektir.
Yeni Bir lke Ama Dnyann En Eski Yaam Kltrne Sahip Avustralya'da Dil Eitimi
Son 10 yldr yksek yaam standartt, keyifli ve kaliteli eitime sahip olmasna ramen maliyetlerinin dk oluu nedeniyle ngilizce renmek isteyenler tercih edilmeye balayan Avustralya, zellikle uzun dnemli ngilizce eitimine ihtiya duyan dil rencileri iin ideal bir tercihtir. ok sayda zel dil okulunun yannda niversiteler bnyesinde sunulan dil programlar da olduka yaygndr. Avustralya'da eitim (Avustralyada eitim) de yaygn olarak sunulan dil eitimi programlar unlardr:
Genel ngilizce Dil Programlarndan olan "ELICOS" (English Language Intensive Courses for Overseas Students), yln her dneminde, herhangi bir pazartesi gn balayabildii gibi temel amac; katlmcnn, ngilizce okuma, yazma, dinleme ve konuma becerisini artrmaktr. Balang seviyesinden ileri seviyelere kadar, haftada 20, 25 veya 30 saat ders programndan oluan bu programlarn sresi, rencinin istek ve ihtiyalarna gre 2 ile 48 hafta arasnda deiir. Ders program genellikle sabah 9'da balayp leden sonraya kadar devam eder. renciler bo zamanlarnda okullarn bilgisayar salonlarndan, ktphanelerinden ve sosyal imknlarndan yararlanrlar. Hafta sonlar evre ehirlere geziler dzenlenir ve dileyen renciler kk bir ekstra cret karlnda bu gezilere katlabilirler. Snflardaki ortalama renci saysnn 12 olduu Genel ngilizce Programlar'na katlabilmek iin en az 16 yanda olmak gerekir. Yala ilgili bir st snr yoktur. rencinin dil seviyesine uygun bir snfa yerletirilebilmesi iin okulun ilk gn seviye tespit snav yaplr. Avustralya hkmetinin de lkedeki dil okullarnn tantmn destekledii grlmektedir. Avustralya'da eitim (Avustralyada eitim) iin dil eitimi sunan kurumlarn ELICOS, NEAS, English Australia gibi derneklere ye olmalarna dikkat etmekte fayda bulunmaktadr.
Genel ngilizce Programlar dnda dil eitimi sonras niversite eitimi dnen rencilerin katlmas gereken Foundation programlar da verilir. Yabanc uyruklu rencileri niversite renimi iin hazrlayan kpr mahiyetindeki bu kurslar, dnyadaki lise eitim seviyelerinin ve sistemlerinin birbirinden farkl olmasndan dolay ortaya kmtr ve Avustralya'da yksek renim grmek isteyen tm yabanc rencilerin seviyesini, Avustralya'da bir lisede alnan eitim seviyesine getirmeye almaktadr. Bu iki programn dnda IELTS snavlarna hazrlk kurslar, ngilizcesi, Sertifika ve Diploma programlar gibi alanlarda da eitimler verilmektedir.
Yabanc rencilerin katlabilecekleri programlarn haftalk minimum ders saati 20 saattir. ou okul bunu gzetecek ekilde program ayarlamaktadr. Ayrca renci vizesi alabilmek iin ngrlen eitim sresi minimum 24 hafta olmaldr. Trkiye'ye geri dnmeden uzatlabilen bir vize alabilmek iin ise minimum 40 haftalk bir bavuru yapmak gerekmektedir. 24 haftadan daha ksa sreli dil eitimine katlacak rencilerin durumlar vize grevlileri tarafndan deerlendirilerek turist vizesi ile ksa sreli programlara katlmalar salanabilir. Avustralya'da niversite ve zel dil okullar gibi 2 farkl seenek sz konusudur. Her iki seeneinde kendi iinde avantajlar ve dezavantajlar vardr.
Hem Para Kazanp Hem de Dil Eitimi Alabilmenin Mmkn Olduu lke
Avustralya'da 24 haftay aacak ekilde dil eitimi alan rencilere eitimlerinin balamas ile birlikte yrrle giren; eitim yl boyunca haftada 20 saat, tatillerde ise tam gn alma izni verilir. Fakat bunun iin mutlaka Gmenlik Ofisi'ne bavurmanz gerekir. renciyken alabilmek byk bir frsattr ama unutmamak gerekir ki her eyden nce siz bir rencisiniz ve dersleriniz her zaman iin ncelikli olmaldr. ayet sabahlar derse gitmek iin uyanamayacaksanz, akamlar bir restoranda almaya balamak hi de iyi bir seenek deildir. renciler genelde ailelerine ek maliyetler yklemek istemedikleri iin, en azndan yaam ve konaklama gibi maliyetleri alarak karlamak isterler. Fakat bu gzel iyi niyet daha sonra daha ok para kazanma hrsna dnebilme riski tar ou zaman. Ayrca Yeni bir lkeye yerlemek, deiik bir yaam tarzna, yeni bir dile almak ve yeni arkadalar bulmak hi de kolay deil. Bunlarn tamam zaman alr, tpk i bulmak gibi, yani bu konuda da aceleci davranmamak gerekir ve en azndan ilk iki- ay hi almayacakm gibi maddi olarak hazrlkl olmakta fayda var. ngilizcenizin kstl olduu dnlrse, i bulma ansnz da ayn ekilde snrl olacaktr. ararken insan kaynaklar danmanlk firmalarndan, gazetelerden ve internetten de yararlanabilir. Part-time bir i ararken etrafnzdaki kiilerden duyduklarnz da iinize yarayabilir. renciler genellikle bir lokantada, kafede ya da bir barda i bulurular; yani genellikle turizm ya da perakende sektrlerinde i imkn vardr. Tatil zamanlarnda, zellikle de krsal kesimde dnemsel iler bulabilirler. zm ve domates iin toplamak iin Gney Avustralya'da, ilek ve vine iin Tasmania'da ya da muz iin Queensland'te dnemsel ilerde alabiliriniz. Tabi ki en merak edilen soru da ne kadar para kazanabilirim sorusudur? Buna gre bteler belirlenir. Perakende veya turizm sektrndeki bir part-time ite, yaplan ie ve pozisyonuna bal olarak, saatte US$ 5.20- US$10.40 aras bir cret kazanabilir. Son bir tavsiye olarak Part time altnz srede kazandnz parayla eitim ve yaam maliyetlerinizi tamamen karlayamayacanz, buradan gelen paray fazladan harlk olarak gren bir bilinle almanz neririz. Bu yzden Avustralya'da eitim (Avustralyada eitim) iin hemen bavurun!