Board logo

subject: Enzim,Acerola Powder,Garcina Cambogia,White Kidney Bean [print this page]


Enzim,Acerola Powder,Garcina Cambogia,White Kidney Bean

Ketahui bahawa pengambilan makanan yang berlemak akan menjadikan kita gemuk,banyak mengumpulkan lemak,karbohidrat dan gula dalam darah.Kurangkan makanan yang kurang berkhasiat,seeloknya elakkan terus daripada pengambilan makan yang disebutkan ini.

Enzim merupakan bahan kimia organik yang berfungsi mempercepatkan tindakbalas kimia. Ia penting dalam memelihara kesihatan dan fungsi-fungsi penghadaman dengan mengurangkan udara,kembung dan senak. Selain mengurangkan protein dan lemak yang berlebihan,ia akan menambah dan meningkatkan metabolisma. Kekurangan enzim badan akan melemahkan sistem imun badan serta menyebabkan kegemukan yang menyumbang kepada penyakit jantung,kencing manis dan penyakit kronik lain.

Enzim buah-buahan diperolehi daripada pelbagai sumber buah-buahan,antaranya enzim lipase,enzim amylase,enzim sucrase dan enzim laktase.

Enzim Lipase-bertindak memecah molekul-molekul lemak yang besar menjadi kecil dan menyerapnya ke dalam usus untuk proses pencernaan.Lipase dihasilkan oleh pankreas,mulut dan perut.

Enzim Amylase-bertindak menghadam karbohidrat kepada unit yang lebih kecil dan menukar kepada glukosa.Karbohidrat yang tinggi melemahkan enzim ini.

Enzim Sucrase-agen yang bertindak mengurangkan sukrosa ke dalam glukosa dan fruktosa-gula.

Enzim Laktase-berada dalam lapisan perut yang dapat menurunkan laktosa dalam bahan susu.Toksik yang banyak kerana gagalnya enzim ini berfungsi menyebabkan kembung,sakit abdomen dan cirit-birit.

Acerola Powder

Diperolehi daripada buah ceri,salah satu sumber asli yang kaya dengan vitamin c.Boleh mencapai 3000mg vitamin C dalam setiap 100g berat buah segar.Mengandungi antioksidan yang tinggi dan kaya dengan pelbagai mineral dan vitamin. Lebih daripada 150 unsur-unsur makanan berzat telah dikesan dalam Acerola.

Garcinia Cambogia

HCA-Hydroxycitric asid adalah satu komponen utama yang dipercayai dapat menghalang penyimpanan lemak dan menghalang penukaran gula kepada lemak. Garcinia Cambogia menyerupai asid sitrik untuk pengawalan aktiviti ATP-citratelyase iaitu menyekat penukaran gula kepada lemak. Ia juga boleh meningkatkan pengoksidaan karbohidrat dengan memecahnya kepada Glycogen dan menyimpannya ke dalam otot-otot dan buah pinggang.Dapat menurunkan selera makan,memperlahankan pengeluaran lemak dan mempercepatkan pembakaran lemak. HCA terbukti boleh mengurangkan kadar pengeluaran lemak sehingga 40% selepas 8-12jam pengambilan makanan.

White Kidney Bean

White Kidney Bean;sumber protein yang rendah dan mengandungi serat khusus yang mana dapat membantu menurunkan kadar kolestrol dalam tubuh. Kajian menunjukan apabila kacang ini ditambahkan dalam pola pemakanan orang yang mempunyai lemak dan kolestrol yang tinggi dalam darah,lemak dan kolestrol akan menurun.Kandungan protein dan seratnya mampu merendahkan kolestrol dan lemak dalam darah.




welcome to loan (http://www.yloan.com/) Powered by Discuz! 5.5.0