subject: Yurtdışı Yaz Okulları [print this page] Yurtd Yaz Okullar Yurtd Yaz Okullar
Yurtd yaz okullar 8-17 ya arasnda olan renciler iin uygun olan hzlandrlm aktivite ve ngilizce dil eitiminin birlikte verildii programdr. Genellikle 2-8 hafta olan ngilizce dil eitim program son yllarda en fazla tercih edilen eitim alanlarndan biri olarak tanmlanabilir. Yaz okullar 8-17 ya aras renciler iin en ideal seimdir. Son yllarda yaplan aratrmalar gstermitir ki ana dili dnda baka bir dili konuabilmenin yollarndan biri de renilmek istenen dilin ana dil olarak konuulduu lkede bulunarak kulan dile yatknlnn salanmasndan gemektedir.
Yurtd Eitim sektr, zellikle yaz aylarnda Trk rencilerin ilgisini ekmektedir. ngiltere Yaz okullar bata olmak zere, ngiltere Dil okullar, ngiltere Staj Programlar, ngiltere Sertifika ve Diploma Programlar da olduka poplerdir.
Yurtd yaz okullarnda en fazla tercih edilen lke ngiltere yaz okullardr. ngiltere eitim sistemi de bu talebin karlnda yurtd yaz okullar iin zel bir kurallar silsilesi uygulamaktadr. zellikle yaz okullarnda ana ama renciyi skc ders programlarnda boarak deil, tamamen aktivitelere dayal ocuun zihinsel ve bedensel geliimine yardmc sosyal faaliyetler ve aktivitelerle zenginletirilmi yaz tatili havasnda geen bir dizi programlar btndr. 8-17 ya aras rencilerin her trl gereksinimlerinin dnld ve karland bu programlar eitim danman tarafndan ailelere sunulur. Aileler ngiltere'de yaz okullarn tercih ederken bu kurallar ve programlar gz nnde bulundurarak seimlerini yapar.
ngiltere yaz okullarnn tercih edilmelerinin en nemli sebebi rencinin ngilizce pratik yapma becerilerinin gelimesidir. evresinde kendisi gibi baka lkelerden gelen bir ok yat ile arkadalk eder. ngilizce konuma ve anlama pratii geliir. Trkiye'de rencilerin yaad en byk sorunun konuma ve anlama olduunu dnrsek, yaz okullarnda devaml iletiim halinde olan renci konuma ve anlama becerilerini ok ksa bir zamanda ilerletir. Yaz okullarna katlm renci kendini eitimde deil youn hazrlanm bir gezi organizasyonunda hisseder. Yaz okullarnda eitim alan renciler daha ileriki yllarda ngiltere dil okullarndan birine kayt yaptrarak daha uzun sreli eitim alabilirler.
ngiltere'de bir yaz okulu programna katlan renci sadece ngilizce dil eitimi alarak yabanc dilini gelitirmez. Kendi kiisel yaklamlarn ve bak asn da deitirmeye balar. Gnmzde sosyal problem zme becerilerindeki eksikliklerin genlerde salkl olmayan baz davranlara yol atn gsteren bir dizi aratrma var. Yurtd yaz okuluna katlan renci ilk aamada ailesinden uzak kalmtr ve bu ocuklarda onlar adna tm sorunlar zen ebeveynleri yoktur. Herhangi bir problem ile karlaan ocuk kendisi bir zm aramaya balar. Yabanc bir lkede olmak ve allagelmi bir standardn dnda bulunmak ocukta sorun zc dnme biiminin gelimesinde bir rol oynamaya balar. Farkl kltrlerle bir arada kalan, ocuklarn hem kendilerinin hem bakalarnn duygularn tanmalarna, birisinin ne hissettiini renmenin birden fazla yolu olduunu ( grerek, dinleyerek veya sorarak ) anlamalarna ve ayn ey hakknda farkl kiilerin farkl eyler hissedebileceklerini kavramalarna yardm etmektedir. Etkili olan ve olmayan problem zme yollar yaantlar sonucu renildii iin ocuun etkili olan yollar renmesi olasdr.
Aile deerlendirmeleri sonucu yurtdnda yaz okuluna katlan rencilerin;( ocuklarn) dier kiilerin bak asn dikkate alabilme ve dinleme, becerilerinde bir fark oluurken, beden dili, yaratc dnme, szl yetenek, ibirlii, kendi duygularn ifade edebilme, bakalarnn duygularn ifade edebilme, kiileraras sorun zme ve kurallara uyabilme becerilerinde anlaml dzeyde bir farkllk olutuu grlmtr.