subject: Kendi Imkanlarinizi Yaratmak Tamamen Sizin Elinizde [print this page] Ulkemizde ne kadar uzucu bir durum olsa da, konaklama, yemek, isinma ve egitim masraflarinin bircok aileyi olumsuz ynde etkiledigi aci bir gercek. Bir de buna son dnemlerde cok fazla tepki alan ve hala cok tartisilan okul harclari eklendiginde, durum daha da vahim bir hale gelebiliyor. Bu yuzden, bu yuku sirtlarinda tasiyamayan ya da tasimak istemeyen aileler, careyi cocuklarini okula gndermemekte bulabiliyor. Her gecen yil, bircok rgenci maddi imkansizliklardan dolayi okudugu blumu donduruyor ya da okula hic gidemiyor. Hayirseverlerin kurmus oldugu burs vakiflari ve her yil cesitli alanlarda calismalar yapan egitim vakiflari bu duruma czum olmaya calismislardir. Burs Vakfi, egitim suresi boyunca kendi kriterlerine uygun burs alabilecek grencilere burs veriyor. Burslar, grencinin egitim durumuna gre farklilik gsterebiliyor. Ornegin; bir lise grencisi 85 1oo tl arasi burs alabiliyorken, bir universite grencisine okudugu alana gre farklilik gsterip 120 1500 arasi burs verilebiliyor. Turkiye'de ne cikan bazi burs vakiflari sunlardir;
Vehbi Koc Vakfi: Her yil yaklasik 8.000 grenciye burs veriyor. Bir universite grencisine aylik olarak 290 tl, meslek lise rgencisine 116 tl burs imkani sagliyor.
TEV: Turkiye Egitim Vakfi, yurt icinde yaklasik 8.500, yurt disinda ise sadece 80 grenciye burs vermektedir. Universite grencilerine en az 290 tl verilirken, lise grencisine 12o tl verilmektedir. Ozel olarak secilen 52 kisiye ise, " ustun basari bursu " 900 tl burs deniyor. Tabi bu bursu elde etmek haliyle cok da kolay degil. Bu burs icin ilk 5 bin kisi 3 asamali testlerden geciyor ve sonuclara gre ustun basari bursuna hak kazan kisiler belirleniyor.
Anadolu Vakfi: Her yil yaklasik 800 grenciye, 9 aylik 125 Tl burs imkani sagliyor. Hatirlatmakta fayda var; Anadolu vakfi sadece devlet universitelerinde okuyan ya da anne ve babasi olmayan grencilere burs imkani sagliyor.
Haci Omer Sabanci Vakfi: Kuruldugu gunden bu yana, 33 bin grenciye burs vermis bu vakif, her ay yaklasik 1.300 grenciye 260 tl burs demesi yapiyor. Bu bursu elde edebilmeniz icin, vakfin yapmis oldugu mulakatlari gecmeniz gerekiyor.
Ulkemizde durum byle iken, yurtdisindaki universitelerin uluslar arasi grenciler icin sunduklari sinirli da olsa imkanlardan yararlanma sansiniz bulunuyor. Bunun icin ncelikle iyi bir liseden ya da universiteden iyi bir dereceyle mezun olmaniz ya da TOEFL, GRE, IETS, SAT gibi ust seviye sinavlarda yuksek sonuclar elde etmis olmaniz, spor veya muzik gibi alanlarda bir basarinizin olmasi bu bursu elde etmenizi mumkun kilabilir. Avrupa komisyonu, Avrupa parlamentosu, birlesmis milletler, TUBITAK gibi kurumlar size bu konuda burs imkani saglayabilirler.
Her yil binlerce grenci, farkli kulturel degisim programlariyla egitimlerini devam ettirebilmek icin yurtdisinda bulunuyor. Bu programlarin basinda ilk akla gelen Erasmus kulturel degisim programidir. Erasmus, farkli bir kulture adaptasyonun, sayginin ve toleransin oldugu, egitim catisi altinda hayata dair bircok seyi grenme ve yasama imkanini sizlere sunan bir programdir. Ulkemizin Erasmus basarisi, hic de yabana atilacak cinsten degil. 2004-2005 yillarinda Erasmus projesine katilan Turkiye, Erasmusa katilan grenci sayisini her yil artirmakta. Ilk yil bu sayi sadece 1142 iken, gectigimiz yil bu sayi 7.810'lara kadar cikti. Bu surecte Turk grencilerinin en fazla gittigi yer Almanya olurken, bu ulkeyi Polonya ve Italya geliyor. Ayni sekilde Turkiye'ye Erasmusla en fazla grenci gnderen ulke yine Almanya olurken, Polonya ve Hollanda ise Almanya'nin gerisinde.
Erasmus disinda bircok yurtici ve yurtdisi kulturel programlar bulunmaktadir. Yurtici kulturel degisim programlari, yurtdisindan gelen yabanci grencileri misafir edebilme ve bircok ulkeden gelen grencileri de stajer olarak yetistirme olanagi sunuyor. Basta Amerika ve Ingiltere olmak uzere tum gelismis ulkelerden stajer olarak bircok grenci ulkemize gelmektedir.
Yurtdisi kulturel degisim programlari ise; yurtdisinda lise egitimi, maasli staj, work&travel, au pair, lisans ya da yuksek lisans programlari gibi bir cok alan karsimiza cikmaktadir. Size bu programlarin birine katilarak, kendinizi yeni ve heyecanli bir deneyimin icinde bulup, farkli kulturlerin her gecen gun kendimize daha da yakinlastigi su gunlerde hayatiniza inanilmaz bir tecrube ekleyebilirsiniz.