subject: Yllarca Yazp, Kpss Ve Snavlar Yazamamak [print this page] Beni zen yazdm yazlarda eitime daha fazla deinmeyi istemek ancak yapamamak.Neden rencilerimiz 20 yllk eitimden sonra snav sisteminin ar ykleri altnda kalyor.
Bu bir c alma duygusumu biz yaadk gelecek nesilde yaasn dncesi mi? KPSS eziyeti ile bunalm bir genlik var ortada. ok zgn, krgn. sym , YK Meb retmen atamalarnn konuulduu bir ortam var, ancak isizlik ykseliyor.
Ke yazarnn byle bir sorunu yok, onun ii yazmak... Umutlu da olsa, umutsuz da olsa, yazacak. Yazya gvenini yitirse de, kamuoyundan bir yank alamadm, boa konutuunu grse de yazmay brakamaz. Yazmay brakmak, iini brakmak, yeni bir geim yolu aramak anlamna gelir. Ke yazarnn geimi yazmasna baldr. Bunun iin de umutsuzlua dt dnemleri daha kolay atlatr. Yazarlk tavrndan da ok uzaklara dmez...
Bunlar okurla iliki kurmann, kamuoyundan yank almann yaratt etkiler asndan sylyorum. nanlarn yitirip ya da karn baka ynde grp dncelerini deitirmek deil konumuz:
Yazya gvenini yitirmek... Kpss de nemli olan ise sorulara odaklanmak.
Yaratc yazarlkta i biraz deiik. Yaratc yazar genellikle geimini yazsyla salamyor. Ke yazarna en yakn duran denemeci bile yazarla gelir getiren bir ura olarak balanamaz. Onun iin de yazya gvenini yitirmek yaratc yazarda ksa ya da uzun sren suskunluklara neden olabiliyor.Tpki snavdaki gibi.
Genlikteki kam, "Yazarsam her ey dzelir" umudu, "Yazsan ne olacak, yazmasan ne olacak" umutsuzluuna dnnce, yaratc yazar susuveriyor. Yklarak...
Ama biliyorsunuz:
Hibir karlk beklemeden yllarca yazar, yazar, yazarsnz.5 ktan oluan bir snav.genel kltr, eitim bilimleri, genel yetenekten oluuyor.
"Yazmadan edemezdim..."
Demek ki yazya gveninizi yitirseniz de yazmay srdrmek iin bir gereke yaratmanz gerek. Umutsuzlua kaplmamak, suskunlua dmemek iin...
Bu sylediklerimize kar yle denebilir:
Yaratc yazar "zersen her ey dzelir" diye kmaz ki yola, "Yazsan ne olacak, yazmasan ne olacak" diye umutsuzlua dsn:
Yaratc yazarn amac bir eyleri dzeltmek deil, szcklerle bir dnya kurmak, o dnyaya insanlar ekip sanatsal tat almalarn salamaktr.
Bu szlerle gelen gr, yazmadan edememenin zoruyla yaratlm bir gerekdir yalnzca. Umutsuzluktan domu, anlatm aralarna trl incelikler, deiik sanatsal tatlar getirmi bir tutamak, bir suskunluu ama aresi...
"Yaratc yazar sylenen deil, syleyi biimi, yalnzca sanat ilgilendirir."
Bugn bu noktadan balanabiliyor. Bir anlama, daha nceki sanatlarn yaadklar umutsuzluklarn stne basarak klyor yola. Onlarn kendilerine yarattklar yazma gerekesi, umutsuzlua, suskunlua dmemek iin bulduklar are, yazmadan edememenin zorlad zm, bugn ilk basamak olarak kullanlyor.
Dilin bir anlatm arac olduu dnlrse, yazy bir eyler anlatmaktan uzaklatrmak, yazarn sylediklerinin hibir nemi olmadn ileri srmek, szcklerle kurulan yaplarn, kanlmaz olarak, anlamlarla kurulan yaplar da getirdiini grmezlikten gelmek, yazy sesle, renkle bir tutmak, umutsuzluun yaratt bir yozlamadr.Eitim bilimleri ile iyi bi retmen olmaya aday m kpss ye giren kii.
"Ben kendim iin yazyorum..."
"Szne deer verdiim bir iki dost yeter bana..."
"Birka bin sekin okur..."
Gerekten inanlarak sylenir bu szler... zmsz grnen bir aresizlikte...
Ama hep bir krkl tarlar.
nk yaratc yazar da (yzyllarca nce, ya da dn, bugn) dnyay anlamak, anlatmak, deitirmek, deitirmeye almak amacyla balamtr yazmaya. nsanlar etkilemek, ynlendirmek istemitir. Dilin, szn, giderek yaznn doasna, bir yozlatrmaya gerek duymadan balanmtr.
Yaratc yazarn "zssen ne olacak, zmesen ne olacak" umutsuzluuna d, yazmay srdrebilmek iin bir yozlamaya tutsak oluu, byk oranda, etkilemek istedii ynlardan siyasal engellerle uzak tutulmas yznden, baka bir syleyile, rnek toplumu, rnek insan ilikilerim arayarak hep yneticilerin karsnda yer alma durumunda kalmas yzndendir.
Hibir olumlu yank almadan, sylemek istedii sz, sylemek istedii kiiye, kiilere ulatramadm, ulatramayacam bile bile, yllarca, konumay, anlatmay, yazmay srdrebilir mi insan?
Bylece, sekin aydnlarn, alar boyunca, genel kltr taycs olarak bilinen nemlerini, bir de yaratc yazarln dayana olarak ikiye katlamamz gerektii mi ortaya kyor?
Bu ar ykn ynlara aktarlmas, yaratc yazarln umutsuzluklar ap yeni boyutlar kazanmas, Kpsssnav kazanmas ok kolay deil sanrm, toplumsalclkla zgrlkler badamadan gerekleemeyecek.